İptal Edilen E-Belgeler GİB’na Bildirilmek Zorunda

Elektronik belge anlamına gelen e-belge, fiziksel olarak verilen bir kağıt belge yerine tamamen dijital formatlar arasında oluşturulan, saklanan ve işlenen tüm belgeleri tanımlar.

E-belgeler pek çok farklı amaç için kullanılırken, bunları daha sonrasında fiziksel olarak saklamanız gerekmez. Dijital olarak bu belgeler bir sistem içerisinde muhafaza edilir ve kaybolma riski taşımaz.

E- Belgeler İçin İptal, İhbar ve İhtarların GİB’na Bildirilmesi

Değişikliğe gidilen e-belgeler için öncelikle iptal edilen e-belgeler göz önüne alındığında 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamı çerçevesinde yapılan yeni düzenlemelere göre; ihtar, ihbar ve tümüyle iptal edilen e-belgeler için 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı’na bu durumun bildirilmesi zorunlu hale getirildi.

Bu kapsam içerisinde özellikle yapılan tüm analizlerin daha güvenilir ve sağlıklı yapılması için gerek sistem içerisinden iptallerin yapılması gerekse de e-belge sistemi içerisinden olması giderek önem kazanmıştır.

E-Belge İptal Bildirim İşlemleri

Elektronik ortamda iptal edilen e-belgeler için bu işlemin yapılabilmesinin mümkün olabilmesi; belgeyi düzenleme yapan satıcı veyahut duruma göre tamamen alıcı tarafından e-belge uygulamaları üzerinden bir talep oluşturularak mümkündür.

İtiraz veya iptal edilen e-belgeler ile ilgili taleplere faturanın alıcısı ya da satıcısı onay verebildiği gibi karşı tarafın herhangi bir onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır.

E-Belge İptal Talebi

E-belgeler içerisinde yer alan tüm e-belge türlerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti tamamen e-belgenin alıcıya iletilme tarihi ile başlar. Özellikle iptal edilen e-belgeler için süreç başladığında bu 8 günlük süre içerisinde yapılmalıdır.

GİB Üzerinden E-Belge İptali

Herkes tarafından bilindiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafınca başlatılan e-dönüşüm süreci ile birlikte tüm e-belgeleri inceler ve işleyişi kontrol ederek denetleyen kurumlar içerisinde bu kurum, e-belgelerin tüm işlemlerini GİB Portal üzerinden yürütür.

Yine herkes iptal işlemlerini yapabilmek adına Gelir Dairesi Başkanlığı’nın e-belge iptal talebi kısmını kullanabilir. Gönderen tarafında yer alınıyorsa, bir iptal talebi oluşturabilirken; alıcı tarafında iseniz tümüyle size ulaşmayan e-belgeye itiraz etme durumu bulunur.

Bize Ulaşın

İletişim formu aracılığıyla ve 444 40 80 numaralı iletişim numaramız üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.